Voor leiders die oog hebben voor de gepaste impuls

Leergang

Systemisch Middenkader Leiderschap 2024

Bewegen tussen tegenstrijdige uitdagingen

Een wereld waarin alles snel verandert, de vraagstukken complexer worden en mensen in een hoog tempo de vele impulsen die op ze afkomen moeten verwerken, vraagt om ‘beschikbare’ leiders in het midden. Leiders die oog hebben voor de gepaste impuls.

Samenwerken is daarin een essentiële kwaliteit. Omdat we weten dat de complexiteit van de vraagstukken waarmee jij te maken krijgt niet meer door de slimste opgelost kan worden. Samenhang omdat we weten dat alles met alles verbonden is en het juiste voor de één een probleem veroorzaakt voor de ander. Samenzijn omdat we het “alleen” niet meer redden met het hoge tempo en de vele impulsen.

Deze leergang gaat dus over het begeleiden van ontwikkeling (als enige constante) en over het bieden van de juiste condities daarvoor. De systemisch leider is dus inspirator, drager, uitdager, beschermer en voorlever tegelijk. Dat vraagt wat ons betreft om te leren op drie gebieden:

 • leren over jezelf en wat je patronen en filters zijn. Welke plek is er voor mij, mijn functie en hoe neem ik die plek in. Hoe zorg ik voor een goede balans tussen wat ik kan geven en wat ik kan nemen.
 • leren een goede analyse te maken voor de juiste impuls,
 • leren van vaardigheden (zoals coach- en adviestechnieken, collectieve dialoogtechnieken, holding space maken) die helpen om een productieve en gezonde ontwikkelruimte te creëren.

Dankzij de systemische tools kan ik een ander gesprek voeren.”

De opleiding in vogelvlucht

De leider in het middenkader is als de spelverdeler in een sportteam: in de hectiek van het moment de rust bewaren en de juiste impulsen geven richting de medespelers, zodat de tactiek het beste uitgevoerd kan worden, met oog voor resultaat én voor risico’s. De spelverdeler zwerft over het speelveld, vindt steeds de juiste plek om beschikbaar te zijn en bewaart rust en overzicht die de andere spelers in de drukte en tijdens duels moeilijker kunnen houden. In voortdurende beweging steeds een relatief soepele weg vinden langs hindernissen en kansen benuttend die zich voordoen.

Leiders in het middenkader herkennen die positie: in de drukke dagelijkse dynamiek de rust en het overzicht bewaren om teams en individuen precies die impuls te geven die hen in staat stelt hun taken uit te voeren. En ondertussen beschikbaar te zijn, zowel voor strategisch overleg met de hogere leiding als voor operationele problemen in de waan van de dag. In voortdurende beweging steeds een relatief soepele weg vinden langs hindernissen en kansen benuttend die zich voordoen.

Als leider in het middenkader wordt er een fors beroep gedaan op je veelzijdigheid in ogenschijnlijk tegenstrijdige vraagstukken:

 • Om de operatie stabiel en draaiend te houden, terwijl de context snel verandert.
 • Om resultaten te (blijven) halen, terwijl de middelen schaars zijn.
 • Om de druk op te voeren, terwijl de draagkracht en veerkracht al onder druk staat
 • Om de visie betekenis te geven in het hier en nu, in een beweeglijke en onvoorspelbare wereld.

Systemisch middenkader leiderschap gaat uit van de bestaande aansturing en instrumenten die daartoe in elke organisatie aanwezig zijn. En voegt daaraan een paar lagen toe:

 • Hoe realiseer je een klimaat van samenwerking waarin iedereen de ruimte ervaart om alle kennis, ervaring en informatie ook echt met anderen te delen, waardoor er op elk moment op basis van de meest actuele inzichten, acties kunnen worden uitgezet of juist even rust gepakt wordt?
 • Hoe benut je ieders verstandelijke én lichamelijke signalen om het collectieve bewustzijn van kansen en risico’s te laten renderen voor het geheel én om inzicht te krijgen in de belastbaarheid en ruimte die er bij iedereen is?
 • Hoe gebruik je je eigen lichamelijke bewustzijn, naast je verstand en ervaring, om je te helpen de juiste keuzes te maken en om onderscheid te maken tussen waardevolle informatie en ruis?
 • Hoe zorg je dat je ontspannen blijft terwijl de druk oploopt, zodat je vrij blijft om voor je omgeving een baken van rust en helderheid te zijn en daarmee beschikbaar bent voor problemen én oplossingen, kansen én risico’s? En hoe help je anderen om diezelfde kwaliteit te ontwikkelen?
 • Hoe kom je voorbij het punt dat je vraagstukken alleen als actie-reactie beschouwt, maar er ook patronen in ontdekt en je realiseert dat een probleem op de ene plek misschien wel een oplossing voor een andere plek is?

Voor wie?

Deze leergang is voor jou als je:

 • je realiseert dat de druk die je ervaart je niet effectief maakt én niet gezond is
 • momenten hebt ervaren waarbij je de flow om je heen weet te bespelen en daar ontspanning én plezier in vindt
 • om je heen ziet dat er veel “brandjes geblust worden” en de oorzaak van die “brandjes” in de hectiek uit beeld verdwijnt, terwijl daar veel uit te leren is
 • het potentieel van jezelf en je collega’s beter wil leren benutten en met hen wilt zoeken naar de beste manier om elkaar te helpen, inspireren en ondersteunen.
 • je thuisvoelt op dat middenveld, omdat je met jouw persoonlijkheid bestand bent tegen de tegenstrijdige uitdagingen die zich voordoen, maar ook gelooft dat je er nog beter in kunt worden, zonder dat je harder gaat moeten werken

Wanneer moet je deze opleiding niet doen

Deze leergang is niet voor jou als je:

 • ervan uitgaat dat harder werken en beter naar je luisteren je team gaat helpen meer te presteren
 • je eigenlijk niet echt op je plek voelt in het middenkader, omdat je liever zelf het operationele werk doet of omdat dit een tussenstation is op weg naar een positie in het “hogere” leiderschap
 • denkt dat jij alles het beste ziet en kunt en het leren vooral door anderen moet gebeuren
 • leren in een groep lastig of vervelend vindt en beter gedijt in een klassikale leeromgeving waarin je instructie krijgt en ander gedrag oefent met acteurs
 • je je eigen patronen, achtergrond en triggers niet bewust bent en die eigenlijk ook niet interessant vindt omdat jij tevreden bent met het effect dat je op anderen hebt
 • vooral een opleiding wil gaan doen omdat daar waardering uit spreekt en/of je niet echt een behoefte hebt om jezelf verder uit te dagen

Doorzie de onderstroom en doorbreek patronen in de onderstroom

Praktische informatie

Toelating

De leergang Systemisch Middenkader Leiderschap is bedoeld voor ervaren managers en teamleiders die minimaal acht jaar in een leidende rol werken. Om in de groep optimaal van elkaar en met elkaar te kunnen leren, is het belangrijk dat iedere deelnemer verantwoordelijk is voor de operationele aansturing en resultaten van een organisatieonderdeel waarbij de strategische aansturing vanuit een bestuur of directie plaats vindt. Je geeft leiding aan meerdere groepen medewerkers en/of teams.  

De trainers

Deze leergang wordt gegeven door onze ervaren trainers:

Marion Latour
Henry Weessies
Ria Allewijn-Koekoek
Jochen Beyer

Locatie

Landgoed Avegoor

Zutphensestraatweg 2, 6955 AG Ellecom

Data & werktijden

 • Module 1: 10-11 oktober 2024
 • Module 2: 28-29 november 2024
 • Module 3: 9-10 januari 2025
 • Module 4: 6-7 februari 2025
 • Module 5: 6-7 maart 2025

De werktijden zijn op elke eerste dag van de module van 10.30-19.00 uur (daarna gezamenlijk diner) en op elke 2e dag van de module van 9.00 – 16.00 uur.

Aantal deelnemers

Minimaal 10 en maximaal 16

Prijs

De kosten voor deze leergang zijn €8950,- (vrijgesteld van BTW). Modules zijn inclusief overnachting, 1x ontbijt, 2x lunch en diner.

Aanmeldingsprocedure

Aanmelden kan via onderstaand aanmeldingsformulier. Uiteraard is overleg vooraf mogelijk zowel per e-mail als telefonisch.

 

Wanneer je verhinderd bent

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je om een heel goede reden niet kunt komen naar (een deel van) de leergang of dat je je bedenkt. Bij annulering is het mogelijk, mits na overleg, voor een vervanger te zorgen, als die ook aan de intake-eisen voldoet. Annuleren is uitsluitend schriftelijk of per mail mogelijk tot 6 weken voor aanvang van de leergang. Vanaf 6 weken voor aanvang van de leergang zijn volledige kosten verschuldigd.

Bij ziekte vlak voor aanvang van een leergang, vervelende persoonlijke omstandigheden, ander besmettingsgevaar of klachten die op een besmettelijke ziekte kunnen wijzen of bij quarantaine, zullen wij altijd ons best doen om iemand van de wachtlijst te plaatsen en je aanmelding door te schuiven, maar dat kunnen we niet garanderen. Als het niet lukt of het is te kort dag, ben je het cursusgeld verschuldigd. Dat geldt ook als je halverwege de leergang stopt.

Wij gaan ervan uit dat je alle dagen aanwezig bent. Als je door omstandigheden toch een blok van de leergang mist, is het helaas niet mogelijk om dat blok bij een andere groep in te halen en volgt geen restitutie van deelnamekosten.

Wanneer wij door overmacht genoodzaakt zijn om trainingsdagen te annuleren, bijvoorbeeld bij ziekte van de trainers, bieden wij een alternatieve datum aan waarop de dagen worden ingehaald. Retournering van kosten vindt dan niet plaats, tenzij de gehele leergang wordt afgebroken van onze zijde.

Algemene voorwaarden

Op deze leergang zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Sytse Kloosterman

Interim manager en consultant

"Het systemisch perspectief bleek precies de aanvulling die ik zocht."

Aanmelden

Schrijf je direct in voor de leergang Systemisch Middenkader Leiderschap 2024!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)

Systemic Business School

Systemic Business School geeft leiders compleet nieuwe tools in hun leiderschapsstijl. Want wanneer je werkt vanuit de verbondenheid van het geheel, zul je makkelijker en prettiger je doelen behalen, samen met je team en organisatie. Vanuit systemisch leiderschap zul jij jouw weg als leider geïnspireerd en energiek vervolgen.

Onze trainers werkten met leiders binnen uiteenlopende organisaties: