Kenniscentrum

Artikel  |  9 januari 2024

4 Tips voor leiders die vanuit verbinding willen bewegen

Als leider in een organisatie heb je een belangrijke taak om naast de resultaten op de inhoud van het werk, te werken aan een vitale werkomgeving. Dat doe je door te investeren in gezonde verbindingen. Wat vraagt dit van jou als leider?  

4 Tips om als leider vanuit verbinding te bewegen: 

  1. Onbewust reizen de lessen die we geleerd hebben hoe om te gaan met verbindingen met ons mee. (H)erken deze patronen uit je eigen verleden en zie hoe ze onbewust meedoen in contact met je medewerkers. Wees ook nieuwsgierig naar de lessen van de ander. Via je medewerkers komen er meer systemen de werkvloer op dan je denkt. Verwelkom dit in plaats van deze verbindingen buiten de deur te willen houden. Wees je ervan bewust dat ook organisatiepatronen in de onderstroom invloed uitoefenen op het gedrag van medewerkers. Wat wil door hen zichtbaar worden? Wat vraagt nog om aandacht?  
  2. Wees je ervan bewust dat ook organisatiepatronen in de onderstroom invloed uitoefenen op het gedrag van medewerkers. Wat wil door hen zichtbaar worden? Wat vraagt nog om aandacht?  
  3. Zorg dat je als leider ‘aanwezig’ bent. Je hoeft niet altijd letterlijk op de werkvloer aanwezig te zijn, maar zorg dat wanneer je er bent, je niet met je gedachten al bij de volgende vergadering bent. Wees beschikbaar. In het moment kun je namelijk het beste de signalen opvangen over verbindingen die in de knel zitten. Overigens vang je deze signalen op door je hele wezen te gebruiken en niet enkel je cognitieve vermogen. Informatie over de dynamiek van groepen vang je het beste op door de signalen van je lichaam. Lopen ineens de rillingen over je rug, krijg je het koud of juist warm, steekt er ineens een hoofdpijn op? Let dan goed op wat er gebeurt! 
  4. Zorg dat je bij conflicten ‘meerzijdig partijdig’ kunt zijn. Luister met volle aandacht naar alle betrokkenen en probeer vanuit elk perspectief mee te kijken. Vraag jezelf af welke ordening zich wil herstellen door dit conflict? Dit vraagt om een oordeelloze benadering en de bereidheid om alles in te sluiten: the good, the bad and the ugly. Wees je ervan bewust dat niet alles is wat het lijkt en er kennelijk een conflict voor nodig is om iets in de onderstroom te herstellen. 

Opleidingen en incompany trainingen Systemisch leiderschap

Systemic Business School is een aanvullend initiatief van het Bert Hellinger Instituut, hét instituut voor systemisch werk in Nederland. Systemic Business School is speciaal gericht op leiders die vanuit samenhang willen bewegen en klaar zijn voor nieuwe tools in hun leiderschapsstijl. Dankzij opleidingen voor leiders en incompany trainingen op maat zullen leiders hun leiderschap heel anders ervaren en uitdragen.

Ontdek ons aanbod

Systemic Business School

Systemic Business School geeft leiders compleet nieuwe tools in hun leiderschapsstijl. Want wanneer je werkt vanuit de verbondenheid van het geheel, zul je makkelijker en prettiger je doelen behalen, samen met je team en organisatie. Vanuit systemisch leiderschap zul jij jouw weg als leider geïnspireerd en energiek vervolgen.

Onze trainers werkten met leiders binnen uiteenlopende organisaties: