Boeken

Stuck

Trauma in organisaties
Philippe Bailleur

Organisaties zijn geen machines maar sociale, levende organismen die schade kunnen oplopen. Schade die voor een langere tijd kan blijven wegen op de goede werking van een organisatie.

Als manager, medewerker of organisatiecoach kom je soms in organisaties terecht waarvan je intuïtief voelt dat er iets niet klopt. Als daarenboven blijkt dat beproefde methodes om de organisatie nieuw leven in te blazen weinig of geen effect hebben, dan zou er sprake kunnen zijn van systeemtrauma.

Systeemtrauma kan ontstaan door een ingrijpende gebeurtenis zoals een milieuramp, een aanslag of een reeks pijnlijke ontslagen. Maar evengoed kan het, op een stille manier, binnensijpelen in het weefsel van een organisatie. Wat de oorzaak ook is, het effect is vernietigend voor medewerkers en de organisatie.

Philippe Bailleur werkt al 20 jaar als systemisch organisatiecoach in heel uiteenlopende organisaties. In Stuck stelt hij een aantal concrete vragen die je een brede kijk geven op systeemtrauma:
– Hoe kom je systeemtrauma op het spoor en hoe ontstaat het?
– Hoe maak je een beschadigde organisatie weer veerkrachtig?
– Wat staat mij te doen als manager of organisatiecoach als ik met systeemtrauma aan de slag wil?
– Hoe kun je de ontwikkeling van systeemtrauma voorkomen?

Bestel bij Noorderlicht

Systemic Business School

Systemic Business School geeft leiders compleet nieuwe tools in hun leiderschapsstijl. Want wanneer je werkt vanuit de verbondenheid van het geheel, zul je makkelijker en prettiger je doelen behalen, samen met je team en organisatie. Vanuit systemisch leiderschap zul jij jouw weg als leider geïnspireerd en energiek vervolgen.

Onze trainers werkten met leiders binnen uiteenlopende organisaties: