De opdracht is het leidende principe
van de tijdelijke aanwezigheid

Leergang

Systemisch Interim Management 2025

De specifieke positie van interimmers in organisaties maximaal benut

Een interim manager heeft een speciale plek in systemen: het is expliciet dat zijn aanwezigheid tijdelijk is. Het leidende principe van zijn aanwezigheid is niet het vervullen van een functie, maar het vervullen van een opdracht. De opdracht heeft bovendien altijd de boodschap in zich dat het anders moet – een directe diskwalificatie van het systeem. Tot slot is de beloning anders georganiseerd: via een tarief waarin (als het goed is) ook het risico op uitsluiting is opgenomen – een heel andere constructie dan de vaste bezetting van de organisatie.

Ieder van deze aspecten op zich en helemaal in combinatie met elkaar, zorgt ervoor dat de aanwezigheid van een interim manager onvermijdelijk direct systeemreacties uitlokt. Deze opleiding is voor ervaren interim managers die deze professionele situatie kennen en zich willen ontwikkelen om hier hun vakmanschap in te vergroten.

Dankzij de systemische tools kan ik een ander gesprek voeren.”

De opleiding in vogelvlucht

In deze opleiding staat het interim en dus tijdelijk innemen van een positie met leiderschap en eigenaarschap centraal. Je leert kijken naar jouw opdracht en jouw bijdrage binnen de context van meerdere dynamische systemen, waarvan niet altijd duidelijk is wanneer welk systeem aan het woord is.

We nemen jouw interim positie en alle dynamiek die dat meebrengt als uitgangspunt en versterken jou in het realiseren van je doelen. We laten je niet verstoppen achter de complexiteit of mate van verwaarlozing van de organisaties. We vluchten ook niet in jouw persoonlijk leiderschap, dat kun je op andere plekken aandacht geven.

Als deelnemer aan deze opleiding volg je drie trainingsblokken van twee dagen. Voorafgaand aan het eerste blok krijg je een opdracht die je gelijk aan het werk zet. Je hoeft niks op te geven van wat je al kent of kunt, we nodigen je uit om iets toe te voegen.

Voor wie?

Deze opleiding is voor ervaren interimmers die minimaal 3 verschillende opdrachten hebben gedaan en interim management als een vak zien waarin ze zichzelf willen blijven ontwikkelen.

Wanneer moet je deze opleiding wel doen

 • Wanneer je werkt als interimmer en steeds wilt blijven investeren in je eigen ontwikkeling.
 • Wanneer je als interimmer niet alleen wilt werken op de laag van de aangeboden opdracht.
 • Wanneer je weet dat het tijd is om andere gesprekken te voeren met je opdrachtgevers omdat jij en zij anders eigenlijk niet echter verder komen.
 • Wanneer je praktische systemische tools en interventies als interimmer en leidinggevende wilt kunnen inzetten.
 • Wanneer je de teams die je tijdelijk leidt beter kunt begeleiden door ruimte te geven aan dat wat speelt in de onderstroom.

Wanneer moet je deze opleiding niet doen

 • Wanneer je altijd gelijk hebt.
 • Wanneer je je eigen patronen en systeemdynamieken niet voldoende kent of nog niet in staat bent om erop te acteren.
 • Wanneer je vindt dat je strak binnen de oorspronkelijk gecontracteerde opdracht moet blijven werken.
 • Wanneer je de goedkeuring van anderen nodig hebt om overeind te kunnen blijven.
 • Wanneer je nog geen enkele interim ervaring hebt.

Het rendement

Deze opleiding verbreedt je expertise en vergroot jouw mogelijkheden bij iedere interim opdracht. Alle aspecten die systemisch van betekenis zijn komen aan bod:

 • Je kunt veel beter bewegen binnen je opdracht, zowel tijdens de acquisitie, als in het onderhandelen en verkennen van de opdracht, als tijdens de uitvoering.
 • Je leert onderliggende systeemdynamieken herkennen en hebt een uitgebreid pakket aan tools en interventies om daarmee te werken.
 • Alles wat hoort bij de tijdelijkheid van je positie en de impact hiervan krijgt een krachtige betekenis die je doelgericht kunt inzetten ten bate van jezelf, je opdracht en de systemen waarin je werkt.

De lesmethode

De lessen worden gegeven in drie blokken van twee dagen. Hierin is naast kennisoverdracht veel ruimte om van en met elkaar te leren, te experimenteren en uit te proberen aan de hand van praktijksituaties. Daarnaast worden jullie als deelnemers een hechte leer- en oefengemeenschap, waarin je elkaar kunt helpen het geleerde toe te passen in de werkelijke wereld.

Doorzie de onderstroom en doorbreek patronen in de onderstroom

Het programma

Het programma van de leergang Systemisch interim management richt zich op het maximaal benutten van jouw positie als tijdelijk onderdeel binnen een bestaand systeem. Hoe doorzie je de onderstroom en doorbreek je daarmee patronen in de bovenstroom?

Ieder blok heeft een eigen focus:

Hoe maak je een veld?

De eerste contactmomenten met een nieuw systeem bevatten alle informatie die je nodig hebt. Wanneer begint de opdracht eigenlijk? Wat is de opdracht in de in de onderstroom? Hoe maak je met een quickscan een systemische diagnose van wat zich afspeelt bij de opdrachtgever?

Systemische lagen lezen

Wat zijn de ongeschreven systemische codes bij de opdrachtgever? Welke dynamieken spelen zich af en hoe kun je hierop het beste interveniëren als interim professional? In dit blok ontdek je wat je tegenkomt op de systemische lagen.

Borging & compleet afscheid

Het is een kunst op zich: stoppen. Hoe zorg je er enerzijds voor dat wat je hebt gebracht, kan blijven voortbestaan? En anderzijds: hoe zorg je dat je niet gemist wordt en maak je ruimte voor jouw opvolger? En hoe maak je jezelf vrij voor een volgende klus?

Deze heldere focus geeft voldoende structuur en voldoende vrijheid om mee te bewegen met de specifieke leerbehoeften in de groep. We brengen steeds onze meest actuele (systemische) kennis en ervaring in.

Praktische informatie

Toelating

Deze opleiding is voor ervaren interimmers die minimaal 3 verschillende opdrachten hebben gedaan en interimmanagement als een vak zien waarin ze zichzelf voortdurend willen ontwikkelen. Er is geen vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan deze leergang.

De trainers

Deze leergang wordt gegeven door onze ervaren trainers:

Siets Bakker
Dagmar Ambachtsheer

Locatie

Plek om de Hoek (Schuytstraat 52, 2517 XG Den Haag)

Data

 • Module 1: 10-11 februari 2025
 • Module 2: 10-11 maart 2025
 • Module 3: 7-8 april 2025

De werktijden zijn dagelijks van 9:30 uur tot 17:00 uur.

 

Aantal deelnemers

Minimaal 10 en maximaal 16

Prijs

De kosten voor deze leergang zijn €4250,- (vrijgesteld van BTW)

Aanmeldingsprocedure

Aanmelden kan via onderstaand aanmeldingsformulier. Uiteraard is overleg vooraf mogelijk zowel per e-mail als telefonisch.

Algemene voorwaarden

Op deze leergang zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Bij inschrijving ga je hiermee automatisch akkoord.

Aanmelden

Schrijf je direct in voor de leergang Systemisch Interim Management 2025!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)

Systemic Business School

Systemic Business School geeft leiders compleet nieuwe tools in hun leiderschapsstijl. Want wanneer je werkt vanuit de verbondenheid van het geheel, zul je makkelijker en prettiger je doelen behalen, samen met je team en organisatie. Vanuit systemisch leiderschap zul jij jouw weg als leider geïnspireerd en energiek vervolgen.

Onze trainers werkten met leiders binnen uiteenlopende organisaties: